Actualiteit
.
posts
auteur: Magchiel Nieuwlaat
Foto's: n.v.t.
onderwerp: Persbericht
Datum: 4 september
Wandelt u mee over Het Vrijheidspad?
Ter ere van de viering van 80 jaar vrijheid is er een unieke 11-daagse wandelestafette. U loopt van dinsdag 10 september t/m vrijdag 20 september over de historische Market Garden Liberation route. Het Vrijheidspad loopt door zowel het Nederlandse als Belgische Limburg, Noord-Brabant en Gelderland. Er zijn 22 etappes. ledere dag zijn er een of meerdere. U kunt zelf kiezen hoeveel en welke u wilt meewandelen. Het kan dus ook hier in de omgeving. De gemiddelde afstand is 15 km. Voor een overzicht van de etappes, ga naar de site www.wandel.nl/evenementen/vrijheidspad-10tm-20sept-2024/.

Herdenking en bevrijdingsviering
Vanwege de lustrumviering zijn er een groot aantal festiviteiten, namelijk: - Op 14-09 om 9:00 uur is er de individuele aankomst van 200 historische militaire voertuigen op het terrein tegenover molen De Roosdonck, op de hoek Broekdijk – Gerwenseweg, georganiseerd door Operatie Market Garden (OMG). Om 13:00 vertrekken deze voertuigen via de route: Berg – Park – Boordseweg – Boord – Soeterbeekseweg naar de Kosmoslaan in Eindhoven, om via Son en Breugel verder te rijden naar Meierijstad.
- Op 16-09 om 20:00 uur is er in Café Schafrath een lezing over de inval van het Duitse leger in mei 1940.
- Op 17-09 om 20:00 uur is er in Café Schafrath een lezing over het onderduikadres Nune Ville.
- Op 18-09 om 20:00 uur worden in Café Schafrath 4 glas-in-loodramen door waarnemend
burgemeester mevrouw Van Toorenburg onthuld. Dit kunstwerk was geschonken aan de inwoners van Nuenen door een groep van gerepatrieerden als dank voor de gastvrijheid na hun terugkeer uit Duitsland, waar men in het kader van de “Arbeitseinsatz” te werk was gesteld.
- Op 20-09 om 15:30 uur is er in Café Schafrath de ontvangst van veteranen uit ons dorp. Zij spreken een uur met een afvaardiging van de schooljeugd over alle facetten van de oorlog. Niet alleen van de Tweede Wereldoorlog, maar ook over de deelname van onze militairen aan een groot aantal latere oorlogssituaties en vredesmissies.
- Op dezelfde locatie is er om 17:00 uur de ontvangst en begroeting van Amerikaanse militairen en nabestaanden van geallieerde gesneuvelden in ons dorp. Bijzondere aandacht gaat daarbij uit naar de nabestaanden van drie Amerikaanse militairen, waarvan pas dit jaar bekend is geworden dat zij in Nuenen zijn gesneuveld. Om die reden komt er ook een grote Amerikaanse militaire delegatie, die oorkondes aan de nabestaanden gaat uitreiken.
- Op 20-09 om 18:00 uur vindt de herdenkingsbijeenkomst in de H. Clemenskerk plaats, waarin o.a. de namen van de gesneuvelde geallieerde militairen worden voorgelezen evenals van de omgekomen burgers uit Nuenen, onder muzikale omlijsting van Brass Band Nuenen.
- Daarna lopen allen om 18.30 uur van de H. Clemenskerk naar het monument ‘Wederopstanding is bevrijding’ bij het Bevrijdingsplein/de Europalaan onder begeleiding van Scouting Rudyard Kipling, de gilden en de Colour Guard van Amerikaanse militairen.
-Gelijktijdig wordt het Bevrijdingsvuur opgehaald in Eindhoven. De heer Rik Thijs, wethouder van de Gemeente Eindhoven, overhandigt om 18.00 uur op het Stadhuisplein > bij de St. Catharinakerk dit vuur aan wethouder Patrick Kok van Nuenen. Daarna keert men terug naar Nuenen onder begeleiding van de wielervereniging Toerclub Nuenen en een groot aantal historische militairen voertuigen.
- Vervolgens wordt bij het monument met het Bevrijdingsvuur de fakkel aangestoken. Daarna wordt de nieuwe plaquette van drie gesneuvelde Amerikaanse militairen onthuld, vindt de kranslegging plaats, wordt de Taptoe geblazen, een minuut stilte in acht genomen en worden de volksliederen gespeeld van Nederland, de Verenigde Staten en Groot Brittannië. Hierna vindt de terugtocht naar het park plaats.
-Diezelfde avond treedt op het podium aan de rand van het park tegenover de H. Clemenskerk de rockband van de 101 ste Airborne Division op en aansluitend is er de band Kalishnikovs , die de muziekpresentatie overneemt. De afsluiting is om half twaalf.

Voorts is er van 14 tot 22 september in het Weefhuis een tentoonstelling over de gebeurtenissen in Nuenen in WO II. Daarnaast is er op 21 en 22 september van 10 tot 17 uur de gelegenheid voor een fietstocht en/of wandeltocht langs locaties in Nuenen die in WO II van belang waren. Deze locaties zijn het Landgoed Soeterbeek, de tuinen van Fons Linders (Broekdijk 1) en het huis Nune Ville (Berg 24), waar een Joodse jongen twee jaar ondergedoken zat in de dienstbodekamer. Deze locaties zijn gratis te bezichtigen. Startpunt van de fietstocht is de Kiosk in het Park, daar kunt u een routeboekje, beschrijving en distributiekaart met voedselbonnen ophalen. Met minimaal 6 stempels op de distributiekaart kunt u dat weekend een chocoladeverrassing ophalen bij Jumbo Ton Grimberg in het centrum van Nuenen.

Op 21 september om 20:00 uur en op 22 september om 14:00 uur vindt in Studio Broxx (Spegelt 45) de muzikale uitvoering van ‘Aber Ich kann nicht anders’ plaats door Brass Band Nuenen over o.a. de in WO II ondergedoken burgemeester van Nuenen dhr. Rijckevorsel.


Voor eventuele nadere informatie kunt terecht bij:
Stichting Herdenkingen Nuenen
Magchiel Nieuwlaat, secretaris
M 06 8448 5663
E m.nieuwlaat@onsnet.nu


auteur:
onderwerp: Krantenbericht
Datum:4 oktober
OMG2024 wordt georganiseerd tussen Eerde en Schijndel
EERDE | Na edities in 2014 en 2019 gaat stichting Operatie Market Gar- den weer een Basecamp inrichten in 2024. Het Basecamp gaat open op zaterdag 14 september 2024 en sluit op zondag 22 september 2024. Het kamp komt op dezelfde locatie als in 2019, op de Vlagheide tussen Eerde en Schijndel.

Ter gelegenheid van 80 jaar bevrijding en 80 jaar vrijheid worden in het Basecamp allerlei aspecten van het militaire leven in 1944 en daarna uitgebeeld. Tijdens de week wordt een groot educatieprogramma georganiseerd waar ze 3000 schoolkinderen willen verwelkomen. De organisatie zoekt nog vrijwilligers die willen helpen dit evenement tot een succes te maken. Ze zoeken hulp in de communicatie. Dus voor contacten met de pers, het schrijven van stukjes en het beheer van social media. Neem contact op met info@omg2019.nl.


Bron:Stadskrant Veghel (20 September 2023)
auteur:
onderwerp: even terug kijken
Datum:4 oktober
Bevrijding herdacht en gevierd
Afgelopen vrijdag werd herdacht en gevierd dat Nuenen, Gerwen en Nederwetten 79 jaar geleden door de geallieerden werden bevrijd. Na een bijeenkomst met veteranen en een dienst in de H. Clemenskerk, was er een plechtige kranslegging bij het bevrijdingsmonument op de hoek Europalaan/ Parkstraat. Daarna gingen de plechtigheden verder in Het Klooster met als afsluiter een optreden van de soulband Ooh my Soul. Vorige week zaterdag was er in het kader van de bevrijdingsherdenking ook al een spectaculaire dropping van parachutisten op Vaarle.


Bron:Rond De Linde (28 September 2023)
auteur: Frans Lammerts
onderwerp: verslaglegging
Datum:4 oktober
Voor de 79ste maal: Nuenen viert waardig zijn bevrijding
Met vertegenwoordigingen van veteranen, gemeentebestuur, scholen, scouting, gilden, en onder grote publieke belangstelling, werd afgelopen vrijdag herdacht dat Nuenen sinds 21 september 1944 in vrijheid mag leven. Daar staan we niet altijd meer bij stil. Maar de onlangs opgerichte Stichting Herdenkingen Nuenen heeft zich tot taak gesteld, ons als inwoners daar meerdere keren per jaar aan te herinneren. Dit jaar had de stichting voor het eerst de organisatie in handen, en ze deed dat op prima, welhaast professionele wijze.

Na een middagbijeenkomst in Het Klooster, waar onder andere veteranen met leerlingen van de Nuenense scholen spraken over hun oorlogservaringen en de betekenis van vrede, volgden de traditionele plechtigheden. Te beginnen met de bijeenkomst in de Clemenskerk, waar de namen werden voorgelezen van alle Nuenense burgers en militairen, en van geallieerden die sneuvelden voor onze bevrijding.

Stille tocht en ceremonie bij monument
Van daar ging het, voorafgegaan door de gilden, vervolgens in stilte naar het monument aan de Europalaan, waar kransleggingen volgden namens de veteranen, door familie van Nuenense gesneuvelden, namens de gemeente en de scholen. Er waren gedichten van twee leerlingen van basisschool De Dassenburcht. Gevolgd door, voorafgaand aan twee minuten stilte, een feilloos gespeelde taptoe. Het Gerwens Muziekkorps verzorgde de muzikale omlijsting, met het Nederlandse, Amerikaanse en Engelse volkslied. Belangrijk winstpunt was dat dit jaar voor het eerst het verkeer rond het monument tijdelijk omgeleid werd. Er heerste nu tijdens de gehele herdenking een serene stilte. Daarna trokken velen in stille tocht mee naar Het Klooster.

Maarten Houben: 'Vrijheid heeft een prijs'
Nadat de vlam voor Het Klooster was aangestoken, sprak burgemeester Maarten Houben. Hij citeerde de onlangs overleden, in Nuenen gedecoreerde en onlosmakelijk aan ons dorp verbonden medebevrijder Vincent Speranza: 'Freedom is not free'. 'Vrijheid is niet vrij. Iemand moet altijd de prijs betalen. Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Vrijheid heeft een prijskaartje. (...) Wat mij betreft gelden die woorden ook vandaag nog. Voor ons allemaal.

Afsluiting
De herdenking werd afgesloten met optredens van dansers van UC Dance en Zanggroep Midòre op het pop-uppodium. Beide optredens maakten indruk. En, of het zo moest zijn: de regen begón toen te vallen, steeds harder! Velen zochten een droog heenkomen in Het Klooster. Waar het feest was, onder de prettige klanken van de band Ooh My Soul met muziek uit de jaren 60. Anderen kozen voor een rondrit met historische militaire voertuigen door natte Nuenense dreven.


Bron:De Nuenenense Krant (26 September 2023)
auteur: Gemma Eerdman
onderwerp: Krantenbericht
Datum:26 September
Parachutisten boven Nuenen! 'It is an honor to be here'
Dat is wat we bij elk gesprek wel horen. Zij vinden het een eer om hier te zijn en aan deze herdenkingssprongen mee te doen. Voor ons allemaal is het ook een eer hén hier te hebben. Het zijn nagenoeg allemaal veteranen uit 26 verschillende landen, die bij het RCPT (Round Canopy Parachute Team) zitten. Er is een speciaal iemand bij. Hij komt met een zwarte parachute naar beneden, de anderen met een legergroene.

Rondom Vaarle zie je overal mensen staan . Het is ook wel heel bijzonder wat er staat te gebeuren. Waar gaan de parachutisten neer komen?

Wat gaat er aan de sprong vooraf ? Terwijl we wachten op de Dakota C47 vertelt Erwin Jansen , voorzitter van RCPT , de genodigden en andere aanwezigen wat er zich allemaal afspeelt , voordat de parachutisten hun sprong gaan maken . Eerst wordt bepaald waar de wind vandaan komt . Het is nu nagenoeg windstil . Ze springen van 400 meter hoogte en dat gebeurt in drie shifts . Bij de eerste twee shifts springen er steeds acht en bij de laatste sprong zijn dat er tien . Daar zit ook de Jumpmaster bij . Hij is degene die de leiding heeft . Zes minuten voor de sprong staan de eerste acht springers op . Het adrenalinegehalte in het vliegtuig stijgt . Men beseft het gevaar . Elke sprong is weer anders . Veiligheid staat voorop . De Jumpmaster geeft het commando : " Hook up ! De eerste acht parachutisten maken zich vast aan de staalkabel . Dan volgt het commando : Check steady line ! ' Dat houdt in , eerst je eigen uitrusting controleren en daarna ook die van de man die Voor je staat . Vervolgens komt het commando : ' In the door !

De parachutistenwereld is broederschap
Je voelt hun euforie wanneer iedereen veilig geland is . Er is vrolijkheid , blijdschap en de bepakking wordt aan de kant gelegd . Naast deze parachutisten is er nog een 101ste Airborne Division aanwezig . Dat zijn jonge Amerikanen die in Europa gelegerd zijn . Zij helpen deze middag mee op het veld . Het is voor hen ook heel waardevol om dit soort herdenkingssprongen mee te maken , vanwege de hele geschiedenis erachter . Wij zijn het leger ingegaan , omdat wij geïnspireerd zijn door wat er in WO II is gebeurd , vertellen zij .

Alex Hernandez
Natuurlijk willen wij Alex Hernandez , de man met de zwarte parachute , graag even spreken . Al snel wordt duidelijk dat hier een heel bijzondere man voor ons staat . Ten tijde van de aanslagen van 9/11 , was hij lid van het ODA Special Forces - team , te herkennen aan hun groene baretten . Een maand na die aanslag waren zij het die als eersten in Afghanistan landden . Het was hun taak de regio te bevrijden van de Taliban . Dat moest gebeuren zonder tanks of vrachtwagens . 48 uur voor vertrek kregen ze te horen dat ze ter plekke door paarden vervoerd zouden worden . Dat gaf hun later de naam Horse Soldiers !

En er zijn meer verhalen
Een lange , nog vrij jonge kerel komt naar ons toe en laat een foto zien . Dit is mijn oma , ik heb deze sprong aan haar opgedragen . Ze wilde mij zien springen , maar ze overleed een maand geleden Het verdriet staat in zijn ogen . Ze was een Belgische . In de Tweede Wereldoorlog heeft ze mijn opa ontmoet , een Britse soldaat . En waarom vinden de parachutisten het zo'n eer om hier te zijn ? Zij waarderen enorm de manier waarop wij , niet alleen wij , maar ook Normandie , de bevrijding blijven herdenken en onze vrijheid vieren . Ze zijn er deze week op vele plaatsen bij .

De fles gaat rond
Alex Hernandez heeft in zijn springbepakking altijd een fles bourbon zitten . En ook die fles is niet zomaar een fles . De oprichters van de ' Horse Soldiers ' Bourbon zijn geïnspireerd door de kleine groep van het ODA Special Forces - team , dat als eerste naar Afghanistan ging en de strijd te paard aanging . Het merk is naar hen vernoemd . De Horse Soldiers flessen worden gevormd in mallen van staal dat is teruggewonnen uit de Twin Towers . Alex is nu zo'n beetje ambassadeur van dat merk .

En na de sprong neemt menigeen een slok uit die fies . We kunnen u zeggen , het is een heerlijke bourbon . Wat een fantastische middag was het .


Bron:De Nuenense Krant (20 september 2023)
auteur: Janneke Mes
onderwerp: Krantenbericht
Datum:26 September
Dropping parachutisten ter ere van de bevrijding van Nuenen
In de aanloop naar de herdenking van de 79ste bevrijding van Nuenen vond afgelopen zaterdag, 16 september, een dropping van parachutisten plaats. Vele Nuenenaren reden met auto of fiets naar het veld langs de Mierlosedijk om deze bijzondere gebeurtenis mee te maken.

Tegen 16.00 uur steeg een historische Dakota DC3 op vanaf Eindhoven Airport om enkele minuten later aan de horizon te verschijnen. Eerst werden er een paar rondes gevlogen om de windrichting en -sterkte te bepalen. Het weer was prima om te springen. Op de grond assisteerden Amerikaanse soldaten van de 101e Airborne Division rondom de 'dropzone'. Aan het publiek werd uitgebreid uitleg gegeven over het parachutisten-team (Round Canopy Parachuting Team). Het is een internationaal team wat springt in authentieke uniformen. In de Dakota zaten 26 parachutisten van zeven nationaliteiten. Van jong tot oud; parachutist James bewees dat je zelfs op je 77e gewoon nog kunt springen. De mannen sprongen vanaf een hoogte van vierhonderd meter in drie rondes, twee keer acht man, en tot slot tien man tegelijk. Het publiek begroette hen met applaus op de grond.

Bekende Amerikaanse parachutist Alex Hernandez (als lid van de Special Forces destijds betrokken bij de 'Horse Soldiers' in de oorlog van Afghanistan) had een gelijknamige fles whisky mee. Hiermee werd geklonken op de goede afloop van de sprongen.


Bron:Rond De Linde (21 september 2023)
auteur: Magchiel Nieuwlaat
onderwerp: Bericht
Datum:11 September
Viering Bevrijding Nuenen
Afgelopen September hebben we de 79 ste bevrijding van ons dorp herdacht en gevierd. Bij het herdenken stonden we met dankbaarheid stil bij de gesneuvelde Amerikaanse en Engelse militairen, die in ons dorp hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid. Daarnaast herdachten we de burgers uit ons dorp die in de oorlog zijn omgekomen. Bij de viering gaven we blijk van onze blijdschap voor de vrijheid die we mogen genieten.
auteur: Magchiel Nieuwlaat
onderwerp: Aankondiging
Datum:11 September
Dropping van parachutisten
Het was een heel bijzondere viering dit keer door de dropping van een groot aantal parachutisten op 16 september op het veld langs de Mierlosedijk ter hoogte van Vaarle. De historische Douglas DC3 (Dakota) vertrok om ca. 15.15 uur van Eindhoven Airport met 26 parachutisten en vloog rechtstreeks naar Nuenen. Deze dropping is heel uniek omdat er normaal gesproken alleen gesprongen wordt op die plaatsen, waar in de Tweede Wereldoorlog ook een parachutistenlanding heeft plaatsgevonden.
De dropping vond plaats in drie sessies met twee maal acht en een maal tien parachutisten, zodat de toeschouwers de Dakota drie maal vrij laag zagen overkomen. Al met al een indrukwekkend gezicht. Na hun landing werden de parachutisten met een groot aantal historische militaire voertuigen naar het basiskamp in Eerde gebracht.
auteur: Magchiel Nieuwlaat
onderwerp: Aankondigin
Datum:11 September
Herdenking en bevrijdingesviering + Live Band
Op 22 september vond het evenement plaats, zoals we dat jaarlijks gewoon waren. Dat wilde zeggen dat er 's middags een bijeenkomst was voor de veteranen uit ons dorp met een aantal genodigden. Samen met een afvaardiging van de scholen spraken zij over alle facetten van de oorlog. Niet alleen van de Tweede Wereldoorlog, maar ook de deelname van onze militairen aan een groot aantal latere oorlogssituaties en vredesmissies.

Daarna vond om 17.45 uur een bijeenkomst plaats in de H. Clemenskerk, waar door het Gerwens Muziekkorps gepaste muziek ten gehore werd gebracht en de namen van alle slachtoffers werden voorgelezen om hen dankbaar te herdenken. Vervolgens brachten leden van de Scouting Rudyard Kipling voorafgegaan door de gilden en de veteranen om 18.15 uur de kransen naar het monument "Wederopstanding is bevrijding" aan de Europalaan. In tegenstelling tot de afgelopen jaren werd het verkeer vanaf 18.00 uur omgeleid.

Na de kranslegging aldaar en 2 minuten stilte werden de volksliederen gespeeld van Nederland, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Vervolgens werd om 19.00 uur de terugtocht naar Het Klooster gehouden, waar het Bevrijdingsvuur werd aangestoken. Deze was ondertussen opgehaald onder begeleiding van de wielervereniging Toerclub Nuenen en een aantal militaire voertuigen.

Nadat om 19.20 uur de vlam voor Het Klooster was aangestoken, sprak onze burgemeester, was er een bevrijdingsdans van UC Dance, brachten de gilden hun vaandelgroet en zong de Zanggroep Midore enkele liederen, waarna die bijeenkomst werd afgesloten.